De zzp'er in beeld

ZZP insights van Dutch Network Group
Er komen er steeds meer van: zzp'ers en ze worden steeds belangrijker als politieke factor. Schattingen over hun aantallen lopen uiteen, maar waar hebben wij het nou precies over? Alles wat je altijd al over de zpp'er wilde weten in één overzichtelijke infographic: in welke beroepsgroepen is hij actief, wat is zijn leeftijd en hebben wij het alleen over mannen?

Verdrievoudiging zzp'ers gezondheidszorg

In vijf jaar tijd is het aantal zzp'ers verdubbeld. Vorig jaar nam het aantal nog met 6 procent toe. Hardstgroeiende sector: de dienstverlening, met beroepen in de gezondheidssector als absolute topper: in vijf jaar tijd verdrievoudigde het aantal zelfstandigen in die beroepssector.
Eén op de drie zelfstandigen is werkzaam in de zakelijke dienstverlening. En ondanks de malaise in de bouw starten vorig jaar meer dan 10.000 mensen in die sector.
 

Overlevingskansen

Dat doet je afvragen hoe het dan zit met de overlevingskansen per sector. De gezondheidssector biedt de grootste kansen op overleven. Ook beroepen in de culturele sector, sport en recreatie doen het goed. ICT en media is een goede derde.
Voor starters in de detailhandel of de logistiek zijn de kansen op overleving aanzienlijk minder groot.
 

Minder starters dan in 2013

Vorig jaar telde minder starters dan in 2013. Daar is niet één aanwijsbare oorzaak voor te noemen - eerder is sprake van een samenloop van omstandigheden. De economie trekt weer licht aan, bedrijven nemen weer meer personeel aan en mogelijk durven minder mensen het risico aan om een onderneming op te zetten.
 

6 op de 10 zzp'ers is ouder dan 40

Je zou het misschien niet denken, maar 6 op de 10 zzp'ers is ouder dan 40! Eén op de drie is zelfs ouder dan 50 jaar!
Het aantal zelfstandigen in de leeftijdsklasse 50-54 jaar nam in 2014 zelfs toe, in tegenstelling tot de jongere leeftijdscategorieën.
 

1 op de 4 startende zzp'ers ander geboorteland

Opmerkelijk is dat ongeveer 14 procent van de startende zelfstandigen een ander geboorteland heeft dan Nederland. De kamer van Koophandel verwacht dat die trend zich de komende jaren zal voortzetten. 

Downloads

Dutch Network Group
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9A
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 58

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
Deze website maakt gebruik van cookies
http://www.mkbservicedesk.nl/3492/onze-leveringsvoorwaarden.htm
Meer informatie
Deze melding sluiten
dng